Interview met Alemitu Abebe: “Ze noemen me ook wel Mama Moringa”

                   

Alemitu Abebe uit Konso (Ethiopië) zet zich in om het gebruik van Moringa over heel Ethiopië en –waarom niet- over de hele wereld te verspreiden. In de hooglanden van Ethiopië – waar The Hunger Project werkt – is Moringa nieuw en komt het niet van nature voor. In de laaglanden rond het veel zuidelijker gelegen Konso is dit een heel ander verhaal. De Moringaboom is daar lang bekend en wordt al zeker 500 jaar gebruikt in de dagelijkse maaltijd. Zodra een huis wordt gebouwd, worden Moringabomen geplant als onderdeel van de erfafscheiding.

THP Ethiopiâ 12-2-2016 DSC_3536 ∏ODE

Waarom promoot je Moringa? 

“Het doet me plezier om mijn kennis te delen. Hoe meer mensen gebruik maken van Moringa, hoe beter. Mensen hier noemen me ook wel ‘Mama Moringa’ omdat ik me actief inzet voor de promotie van Moringa. Maar het is dan ook zo goed voor je! Het geeft energie en een goede gezondheid. Eerst vonden de mensen het maar raar dat wij hier blaadjes aten. Nu wil iedereen er meer van weten!”

Hoe doe je dat dan?
“Ik heb al meerdere keren groepen vrijwilligers van The Hunger Project ontvangen, om te laten zien hoe Moringa kan worden klaargemaakt. En om te praten over het vermarkten van Moringapoeder. Ik ben in Konso de voorzitter van een vrouwencoöperatie die Moringapoeder maakt en verkoopt. We kopen bladeren bij de boeren in de omgeving, drogen ze onder een afdak en maken daar poeder van. Dit verkopen we op markten in de grote steden, zoals Awassa en Addis Ababa. Maar ook heb ik op beurzen in Italië en India gestaan met ons poeder. We maken hoogwaardig Moringapoeder. Ander poeder wordt vaak gedroogd in de zon, waardoor een groot deel van de waardevolle stoffen verdampt. Ook worden de bladeren voor het drogen vaak niet goed gewassen. Ons poeder is schoon en van goede kwaliteit. Het is dan ook iets duurder dan de gebruikelijke prijs, maar ook een stuk beter!

Wat doe jij zelf met de Moringapoeder?
“In mijn koffie en theehuisje verkoop ik mijn Moringapoeder. Mensen kunnen hier terecht voor een kopje Ethiopische koffie of Moringa-thee. Ik gebruik 1 theelepeltje Moringapoeder. Dat doe ik in een zeefje en daar giet ik kokendheet water overheen. Ik ben de enige die dit in Konso verkoopt. Per week verkoop ik zo’n 100 kopjes. Mensen kunnen bij mij ook los Moringapoeder of gedroogde bladeren kopen. Maar dat verkoopt hier minder hard, omdat vrijwel iedereen verse bladeren thuis heeft. En op de markt is een handvol takken met Moringabladeren niet duur.”

Tekst: Mariken Stolk 

Foto’s: Johannes Odé

   

Terug naar het blog