Interview met Asaminew Abiju – coördinator van het Moringaprogramma van The Hunger Project Ethiopië

                   

Asaminew Abiju is coördinator van het Moringaprogramma van The Hunger Project in Ethiopië. Hij groeide op in een gezin waar er een tekort was aan groente en fruit, zoals bij veel van zijn dorpsgenoten het geval was. Het geeft hem daarom ook veel voldoening dat hij nu kan meewerken aan introductie van Moringa bij mensen die het heel goed kunnen gebruiken. “Moringa is de ideale plant voor mensen die geen geld hebben om groente of fruit te kopen. Moringa heeft een zeer hoge voedingswaarde en bevat veel eiwitten en essentiële vitamines en mineralen.” – Aldus Asaminew. Lees hieronder het hele interview met Asaminew.

Asaminew THP Ethiopië 13-2-2016 DSC_4227 +ODE

Hoe wordt Moringa gebruikt in Ethiopië?
“In de laaglanden van Ethiopië komt Moringa traditioneel al voor, en wordt het volop gebruikt in de dagelijkse voeding. Met hulp van Moringa-expert dr. Dechassa breiden wij de toepassing van Moringa uit naar hoger gelegen gebieden, waar The Hunger Project actief is. Dr. Dechassa helpt met de selectie van de juiste zaden, waarmee we de boom geschikt maken voor aanplant in hoger gelegen gebieden, tot zo’n 2200 meter hoogte. Hoger zal niet gaan.”

Wat doet The Hunger Project met Moringa?
“We werken in Ethiopië in vijf gebieden op het platteland. In 2015 verspreidden we daar 15.000 Moringazaailingen, waarvan 3.500 in de regio Mesqan. Na zes tot acht maanden konden de eerste blaadjes geoogst worden. We trainen vrijwilligers die met hun dorpsgenoten in gesprek gaan over gezonde voeding en Moringa. En organiseren kookdemonstraties, zodat mensen leren hoe ze lekker met Moringa kunnen koken. Door de bladeren te drogen en te vermalen tot poeder kunnen de Moringabomen ook inkomsten opleveren voor de bewoners van Mesqan: Moringapoeder levert in de grotere steden veel op.

We zijn met een aantal vrijwilligers uit Mesqan en twee medewerkers van de lokale overheid op studiereis gegaan naar Konso in de laaglanden. Daar konden zij in praktijk zien hoe Moringa bij vrijwel elk huis groeit en hoe het dagelijks wordt gegeten. Ook zagen zij de mogelijkheden om als coöperatie Moringabladeren te verwerken tot poeder en op de markt te brengen. Dit was voor zowel ons als de andere deelnemers een erg inspirerende reis.”

Asa traint vrijwilligers THP Ethiopië 10-2-2016 DSC_1900 +ODE

Wat betekent dit voor Mesqan?
“Hoewel sinds de start van ons werk de situatie in Mesqan flink is verbeterd, heeft nog steeds een groot deel van de bevolking geen dagelijkse toegang tot gezonde voeding zoals groente en fruit. Mensen eten vooral brood, injera en andere graanproducten. Die zijn hier gemakkelijk verkrijgbaar en betaalbaar. Moringa kan daarop een goede aanvulling zijn. Via stekjes kunnen mensen binnen een paar maanden eenvoudig hun maaltijd verrijken met Moringabladeren uit eigen tuin!”

Wat zijn de toekomstplannen?
“In 2016 kweken we voor het eerst zaailingen in hoogland, in de kwekerij van de lokale overheid. In juni worden 15.000 stekjes verspreid in de dorpen van Mesqan, zodat de dorpsbewoners ze vlak voor het regenseizoen kunnen planten. Belangrijke criteria zijn of mensen land hebben om de boom te planten, of zij toegang hebben tot water als regen uitblijft en uiteraard of mensen bereid zijn om Moringa te gebruiken.

Verder gaan we door met het werven van Moringa vrijwilligers, Moringa kookdemonstraties en zoveel mogelijk lokale overheden, gezondheidscentra en scholen betrekken. En via een landelijke campagne willen we zoveel mogelijk journalisten betrekken. En ook een receptenboekje en een Moringa tentoonstelling staan op de planning. Zodat niet alleen op lokaal niveau, maar ook op nationaal niveau Moringa aandacht krijgt.”

Tekst: Mariken Stolk
Foto’s: Johannes Odé

   

Terug naar het blog