Interview met Mama Moringa Yeshemebet Gesahun

                   

De 30-jarige Yeshemebet Gesahun woont met haar vier kinderen in het dorpje Dobi in Ethiopië. Haar kinderen zijn 3 tot 14 jaar oud, en ze is 5 maanden zwanger van haar vijfde kind. Op haar achttiende trouwde ze met haar man, een taxichauffeur op een tuk tuk. Yeshemebet maakt en verkoopt fruska, voedsel voor koeien, gemaakt van de restanten van olienoten.

THP Ethiopië 11-2-2016 DSC_2806 +ODE

Wat betekent gezonde voeding voor je?
“Ik eet vooral traditioneel eten zoals false banana (bananenboom stronk), brood en injera. Groenten en vlees eet ik alleen als er geld voor is. Ik heb geen eigen groentetuin, dus ik moet de groente kopen. Dat lukt niet altijd.”

En voor je kinderen?
“Nu ik zwanger ben probeer ik meer groente en fruit te eten dan ik normaal doe, maar dat lukt niet altijd. Na de geboorte wil ik borstvoeding geven aan mijn baby, zeker zes maanden. Daarna maak ik voor de baby pap met melk, false banana en fruit. De favoriete maaltijd van mijzelf en mijn kinderen is injera. Vandaag staat injera met kool op het menu.”

Hoe kwam je voor het eerst met Moringa in aanraking?
“Ik had nog nooit gehoord van Moringa, maar het kwam hier van nature ook nog niet voor, alleen in de laaglanden. Tijdens een kookdemonstratie van The Hunger Project hoorde ik van Amina, de gezondheidswerker van de overheid, over de hoge voedingswaarde van Moringa. Ik heb zelf mee geholpen bij het koken, zodat ik nu precies weet hoe ik de Moringa kan verwerken in mijn maaltijden.”

Wat zijn je plannen met Moringa?
“Juist voor mijn gezin zou Moringa een uitkomst zijn. Als er geen geld is voor groente, is Moringa uit eigen tuin een waardevolle aanvulling op de maaltijd. In de kwekerij worden nu 15.000 Moringazaden opgekweekt tot stekjes. Ik wil heel graag zo’n stekje krijgen als die in juni uitgedeeld worden. Die kunnen we dan vlak voor de regentijd planten. En als de bladeren dan na zes maanden geplukt kunnen worden, ga ik zeker met Moringa koken voor mijn gezin!”

Hoe zie je de toekomst van je kinderen?
“Ik hoop dat zij een betere opleiding kunnen volgen dan ik zelf heeft gehad, zodat ze een betere toekomst krijgen.”

Tekst: Mariken Stolk
Foto’s: Johannes Odé

   

Terug naar het blog