Interview met Moringavrijwilligers Nuria en Zebiba

                   

Nuria Ahmed (25 jaar) en haar zus Zebiba Ahmed (24 jaar) wonen in de hooglanden van Ethiopië, in het dorpje Mekecho vlakbij Mesqan. Nuria kan elk moment bevallen van haar eerste kind en Zebiba heeft een zoontje van 1 jaar oud.

Wat betekent gezonde voeding voor jullie?
Nuria: ”Nu ik zwanger ben, probeer ik zo gezond mogelijk te eten. Ik eet bijvoorbeeld extra fruit, groenten, melk en eieren. Dat advies kreeg ik van het gezondheidsprogramma van de overheid.” Zebiba: “Daar hoorde ik ook hoe belangrijk gezonde voeding voor mezelf en mijn kind is. En dat wordt aangeraden om minimaal de eerste zes maanden na de geboorte borstvoeding te geven.“

Nadia en Zebiba

Wat is jullie favoriete gerecht?
Nuria: “Injera en false banana.” Injera is een Ethiopische klassieker: pannenkoek-achtig brood gemaakt van teff-meel, false banana is de stronk van de bananenboom. Zebiba haar favoriete recept is Injera met spinazie. En voor haar zoontje maakt ze graag pastini, hele kleine pasta met tomatensaus.” 

Hoe kwam je voor het eerst met Moringa in aanraking?
Nuria en Zebiba: “Tijdens een kookdemonstratie van The Hunger Project in Mesqan. Daarvoor was het nieuw voor ons, hier in de hooglanden kwam het nog niet voor. Bij de kookdemonstratie werd Moringapap gemaakt van de bladeren. Het was best lekker! Gezondheidswerker Amina Djamar vertelde dat Moringa een hoge voedingswaarde heeft en net zo gezond is als groente en fruit. Ze liet ons zien hoe je er lekker mee kunt koken. Daarna hebben we op de Moringaplantage bij het epicentrum gezien hoe de Moringaboom eruit ziet. Daar groeien al meerdere Moringabomen.”

Wat zijn jullie plannen met Moringa?
Zebiba: “In de kwekerij worden nu 15.000 Moringazaden opgekweekt tot stekjes. En in juni krijgen wij ons eigen stekje! Deze kunnen we dan vlak voor de regentijd planten op onze grond. Daarna worden we ook getraind over hoe we deze het beste kunnen planten en verzorgen zodat we de Moringabladeren na 6 maanden al kunnen oogsten. Ik ben zeker van plan om Moringa voor mijn zoontje te koken!”  

Hoe zien je de toekomst van je kind?
Zebiba: “Ik droom ervan dat mijn zoontje later dokter wordt. Maar uiteraard ga ik er alles aan doen om hem te steunen bij het waarmaken van zijn eigen dromen.”

Tekst: Mariken Stolk. Foto’s: Johannes Odé

   

Terug naar het blog