Interview met Ayelech Ebsa

                   

In de regio Mesqan in de hooglanden van Ethiopië werkt The Hunger Project aan het promoten van de wonderboom Moringa. De bladeren van deze boom bevatten talloze vitaminen en mineralen – en halen de voedingswaarde van de dagelijkse maaltijd met sprongen omhoog. En dat is vooral voor zwangere vrouwen, kersverse moeders en kleine kinderen goed nieuws. Maar ook voor oudere kinderen komt het goed van pas. Zoals in het gezin van Ayelech Ebsa.

Het huisje van Ayelech ligt ver van de hoofdweg, tussen de velden en een plantage met false bananas, bananenbomen die geen vrucht dragen. Ayelech woont daar samen met haar vijf kinderen, tussen de 4 en 14 jaar oud. Haar man is vaak onderweg, die werkt als lader op vrachtwagens. Zelf maakt ze alcohol om wat extra geld te verdienen.

Ayelech gezin, Ethiopië 11-2-2016 DSC_3275 +ODE LR

Wat eet je meestal?
Ayelech: “Mijn favoriete voeding is, hoe kan het ook anders, false banana. Ik heb genoeg bomen op mijn land staan en kan het elke dag klaarmaken. Groente verbouw ik niet. Dus we eten alleen groente als ik daar het geld voor heb.”

Wat is gezonde voeding voor jou? 

Ayelech: “Ik had er nog nooit eerder over nagedacht, maar nu ik over de voedingswaarde van Moringa heb gehoord, denk ik dat het een goede aanvulling zal zijn op het dagelijkse menu.” Haar dochtertje Mekedelawit (4 jaar) vult haar aan: “Ik houd erg van groente, zoals tomaat en spinazie, maar dat maakt mijn moeder niet vaak klaar. Ik heb geproefd van de Moringapap en vond het erg lekker! Van mij mag mijn moeder dat wel vaker gaan klaarmaken.”

Wat weet je van Moringa?

Ayelech: “Voordat ik meedeed aan een kookdemonstratie van The Hunger Project had ik nog nooit van Moringa gehoord. Mijn jongste kinderen gaan naar de kleuterschool en hoorden daar dat er een kookdemonstratie zou komen. Toen werd ik wel nieuwsgierig! Ik heb geleerd dat Moringa erg waardevol is. Er zitten onder andere calcium, vitamines en eiwitten in. In juni worden er Moringastekjes uitdeeld, en ik hoop dat ik er een op mijn land kan planten – dan kan ik het ook gaan gebruiken.”

Wat betekent Moringa voor je kinderen? 

Ayelech: “Al mijn vijf kinderen gaan naar school, dat stimuleer ik ook echt. De school is zeker een half uur lopen, maar ze hebben het er graag voor over. Mijn zoon Samuel (10 jaar) wil later dokter worden en zoon Leul (11 jaar) ingenieur. Misschien kan Moringa er voor zorgen dat ze de afstanden naar school makkelijker afleggen, omdat ze er energie van krijgen. Dan zal ik het hen zeker elke dag gaan geven!”

   

Terug naar het blog