Interview met Moringavrijwilliger Tsege Nesk

                   

De 50-jarige Tsege Nesk zet zich als vrijwilliger actief in om Moringa in haar dorp te promoten. Ze woont met een deel van haar vijf kinderen en kleinkinderen in het dorpje Dobi Kebele, in de buurt van Mesqan in de hooglanden van Ethiopië. Haar man is 25 jaar geleden overleden, sindsdien redt zij zich alleen. Ze verdient haar geld met het maken van rieten tapijten. En ze heeft een stuk grond, waarop een familielid groenten verbouwt – op dit moment pepers. Die verkopen ze op de markt, en de winst delen ze samen.

Tsege Nesk en Mebrate

Hoe kwam je voor het eerst met Moringa in aanraking?
Tsege: “Ik ben actief in mijn dorp. Zo ben ik een van de drijvende krachten achter de activiteiten van het epicentrum. En sinds een jaar ben ik Moringavrijwilliger. Ik werd getraind door The Hunger Project, en weet nu alles over de voedinsgwaarde van Moringa, het verwerken van Moringa tot poeder en het koken met de bladeren.”

Wat betekent Moringa voor je?
Tsege: “Van de bladeren van Moringaplantage maakte ik thee. Die gaf ik elke dag aan mijn 18-jarige dochter Mebrate, toen zij zwanger was. Twee maanden geleden is Mebrate bevallen van haar zoon Abil. Abil en Mebrate blijven de eerste drie maanden na de geboorte in huis, pas daarna gaat de baby naar buiten – dat is hier gebruikelijk. Ik maak nog steeds dagelijks Moringathee voor Mebrate. Want via de borstvoeding geeft ze de waardevolle voedingsstoffen van de Moringa aan Abil door.” Mebrata vult aan: “Ik weet dat in de eerste zes maanden borstvoeding het beste is voor mijn kindje. Dat heb ik geleerd bij de voorlichtingsbijeenkomsten rondom de 1000-dagen.”

Wat is jullie favoriete gerecht?
“Onze favoriete maaltijd is puree van false banana (bananenboom stronken), rauw (koeien)vlees en groenten. En een populair gerecht voor babies is hier pap van poeder van teff (graansoort) en sorghum (gierst), gemengd met water, melk, aardappel en tomaat. Als de Moringabladeren geoogst kunnen worden, dan gaan we daar volop mee koken.”

Wat zijn jullie plannen met Moringa?
“Ik heb als Moringavrijwilliger zelf 10 Moringastekjes gekregen. Ik wil vijf bomen inzetten voor eigen gebruik, en vijf bomen gebruiken voor de verkoop van Moringabladeren. Over zes maanden kan ik de bladeren oogsten.”

Hoe zie je de toekomst van je kind?
Mebrate: “Ik vind het heerlijk om moeder te zijn. Ik hoop dat Abil de lagere school  afmaakt en daarna een opleiding tot verpleger volgt. Dat had ik zelf ook wel graag willen doen. Maar doordat ik op mij zestiende al getrouwd was, kon ik na de lagere school geen opleidingen meer volgen.”

Tekst: Mariken Stolk en Foto’s: Johannes Odé

   

Terug naar het blog